ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ - Gevorest
21513
post-template-default,single,single-post,postid-21513,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας, κάποιους από τους οποίους έχουμε ήδη αναφέρει. Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας που επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από τον ύπνο μας είναι η σωματική άσκηση.

Είναι γνωστό το πόσο η σωματική άσκηση ενισχύει την υγεία μας και το πόσο συμβάλλει στην καθημερινή μας ευεξία. Η τακτική άσκηση φαίνεται να βοηθά στη μακροζωία αλλά και να μειώνει την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Επίσης, μας βοηθά να χαλαρώσουμε, να κοιμόμαστε καλύτερα και να νιώθουμε πιο ευδιάθετοι, αυξάνοντας ολικά την ποιότητα της ζωής μας.

Αυτό που δεν είναι εξίσου γνωστό, όμως, είναι το πόσο μικρές αλλαγές στην ενασχόλησή μας με μία φυσική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου που απολαμβάνουμε κάθε βράδυ. Και αντίστοιχα, η ποιότητα του ύπνου που λαμβάνουμε μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας για άσκηση την επόμενη μέρα.

Υπάρχουν διάφορες έρευνες που υποστηρίζουν πως η τακτική σωματική άσκηση βοηθά στον καλό ύπνο, αλλά και ο καλός ύπνος μας βοηθά ώστε να αισθανόμαστε περισσότερο δραστήριοι. Ο κακός ή ανεπαρκής ύπνος, αντίθετα, έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη επίδοση σε φυσικές δραστηριότητες, κυρίως την επόμενη μέρα.

Κάποια από τα οφέλη της άσκησης είναι ότι μπορεί να αυξήσει την ποιότητα του ύπνου στους ενήλικες μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθούμε, ενώ η άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας ελαττώνει το αίσθημα της υπνηλίας και, για ορισμένους ανθρώπους, την ανάγκη λήψης υπνωτικών φαρμάκων.

Η άσκηση βοηθά τον ύπνο και με έμμεσους τρόπους. Για παράδειγμα, η μέτρια προς έντονη άσκηση, όπως η αεροβική, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αύξησης του βάρους, μειώνοντας έτσι και την πιθανότητα υπνικής άπνοιας. Η αεροβική άσκηση ωφελεί επίσης τους πνεύμονες και την καρδιά, ενισχύοντας τη σωματική μας υγεία.

Οι ασκήσεις κινητικότητας, από την άλλη, όπως για παράδειγμα η yoga ή το stretching, αλλά και οι ασκήσεις αναπνοής ενδείκνυνται περισσότερο για χαλάρωση, πράγμα που τις κάνει ιδανικές δραστηριότητες για την ώρα πριν τον ύπνο. Αν και οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ασκούμαστε έως και 3 ώρες πριν την ώρα που θα πέσουμε για ύπνο, ασκήσεις που δεν απαιτούν έντονη σωματική δραστηριότητα μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά ακόμα και λίγο πριν κοιμηθούμε.

Επιπρόσθετα, η yoga σύμφωνα με έρευνες μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη, αλλά μπορεί να βελτιώσει και τον ύπνο ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο και αρθρίτιδα ή βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Σαν γενικός κανόνας, τα είδη άσκησης που γυμνάζουν σώμα και πνεύμα, είναι πιο ολοκληρωμένα και ωφέλιμα.

Το ποια είναι η καταλληλότερη ώρα της ημέρας για να ασκούμαστε, εξαρτάται φυσικά και από το πρόγραμμά μας. Φροντίζουμε, όμως, να μην ασκούμαστε έντονα μέχρι και τρεις ώρες πριν τον ύπνο, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς, τη θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα αδρεναλίνης, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή μελατονίνης.

Η μελατονίνη, γνωστή και ως “ορμόνη του ύπνου”, απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο κυρίως τις βραδινές ώρες, και είναι υπεύθυνη για το αίσθημα υπνηλίας που μας δημιουργείται, αφού είναι αυτή που καταστέλλει το νευρικό μας σύστημα ώστε να μπορέσουμε να κοιμήθουμε. Αν, λοιπόν, εμποδίσουμε την παραγωγή της από τον οργανισμό, βλάπτουμε τον ύπνο μας. Πολλές έρευνες δείχνουν πως αν συνηθίσουμε να ασκούμαστε νωρίς το πρωί, δίνουμε τον χρόνο στο σώμα μας να ηρεμήσει από την άσκηση και έτσι χαλαρώνουμε ευκολότερα όταν έρθει η ώρα για ύπνο.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, κοιμόμαστε καλύτερα και πιο ξεκούραστα!